De beste elektrische verwarming

de beste elektrische verwarming

Inhoudsopgave artikel

Welkom bij ons artikel over de beste elektrische verwarmingsopties voor jouw huis. Elektrische verwarmingssystemen bieden een efficiënte en makkelijke manier om je huis te verwarmen en kunnen daarmee een goede optie zijn voor thuisgebruik. In dit artikel vergelijken we verschillende modellen op prijs, specificaties en functies, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kopen van elektrische verwarming.

Waarom kiezen voor elektrische verwarming?

Elektrische verwarming is een goede keuze voor thuisgebruik, omdat het energiezuinig is en veel voordelen biedt in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.

Een van de voordelen van elektrische verwarming is dat je het specifiek kunt gebruiken voor ruimtes die veel warmte nodig hebben, bijvoorbeeld de woonkamer of badkamer. Dit vermindert het energieverbruik en verlaagt de energiekosten.

Bovendien is elektrische verwarming efficiënter en sneller in het bereiken van de gewenste temperatuur dan traditionele verwarming. Dit heeft te maken met het feit dat elektrische verwarmingssystemen direct verwarmen, terwijl traditionele verwarming eerst lucht moet verwarmen voor de ruimte warm wordt.

Daarnaast zijn er ook verschillende energiezuinige elektrische verwarmingsopties beschikbaar, zoals modellen met thermostaatfuncties die ervoor zorgen dat het systeem alleen wordt gebruikt wanneer het nodig is.

Al met al is elektrische verwarming een slimme keuze voor thuisgebruik vanwege de vele voordelen die het biedt. Of je nu op zoek bent naar een energiezuinige optie of een efficiënte manier om je huis te verwarmen, elektrische verwarming is een goede keuze.

Verschillende soorten elektrische verwarmingssystemen

Er zijn verschillende soorten elektrische verwarmingssystemen beschikbaar, elk met hun eigen unieke voordelen en toepassingen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende opties.

Elektrische wandverwarming

Elektrische wandverwarming is een populaire optie voor het verwarmen van specifieke ruimtes in huis. Dit type verwarmingssysteem is gemakkelijk te installeren en heeft weinig onderhoud nodig. Elektrische wandverwarming is ideaal voor kleine ruimtes zoals badkamers, en kan ook gebruikt worden om een extra warmtebron toe te voegen aan bestaande verwarmingssystemen.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een comfortabele en energiezuinige manier om je huis te verwarmen. Dit type verwarmingssysteem wordt in de vloer geïnstalleerd en verdeelt de warmte gelijkmatig door de ruimte. Elektrische vloerverwarming is ideaal voor badkamers en andere ruimtes waar je graag op blote voeten loopt.

Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren zijn een goede optie voor het verwarmen van grote ruimtes. Ze zijn energiezuinig en bieden een efficiënte manier om je huis te verwarmen. Elektrische radiatoren zijn gemakkelijk te bedienen en hebben weinig onderhoud nodig. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten en designs, zodat je een model kunt kiezen dat past bij je interieur.

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een innovatief type elektrische verwarming dat gebruik maakt van lange golfstraling om je huis te verwarmen. Dit type verwarmingssysteem verwarmt objecten en mensen in plaats van de lucht, waardoor het energiezuiniger is en de warmte langer behouden blijft. Infrarood verwarming is ideaal voor gebruik in de badkamer of andere kleine ruimtes.

Convectieverwarming

Convectieverwarming is een traditionelere vorm van elektrische verwarming. Dit type verwarmingssysteem werkt door lucht te verwarmen en deze door de ruimte te laten circuleren. Convectieverwarming is een goede optie voor grote ruimtes en is verkrijgbaar in verschillende maten en designs.

 • Elektrische wandverwarming is ideaal voor kleine ruimtes zoals badkamers.
 • Elektrische vloerverwarming is een comfortabele en energiezuinige manier om je huis te verwarmen.
 • Elektrische radiatoren zijn een goede optie voor het verwarmen van grote ruimtes.
 • Infrarood verwarming is een innovatief type elektrische verwarming dat gebruik maakt van lange golfstraling.
 • Convectieverwarming is een goede optie voor grote ruimtes.

Welk type elektrische verwarmingssysteem het beste bij jouw behoeften past, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte en je persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om te onderzoeken welk type elektrische verwarmingssysteem het beste bij jou past voordat je tot aankoop overgaat.

Eigenschappen van energie-efficiënte elektrische verwarming

Als je op zoek bent naar een energiezuinige manier om je huis te verwarmen, is elektrische verwarming een goede optie. Er zijn verschillende kenmerken van energie-efficiënte elektrische verwarming die je kunnen helpen om energie te besparen en kosten te verlagen.

Thermostaatfuncties

Veel moderne elektrische verwarmingssystemen zijn uitgerust met thermostaatfuncties. Dit betekent dat je de temperatuur kunt regelen en programmeren op specifieke tijden van de dag. Door het instellen van de thermostaat kun je ervoor zorgen dat de verwarming alleen aanstaat wanneer dat nodig is, wat kan helpen om energie te besparen.

Zoneregeling

Energie-efficiënte elektrische verwarmingssystemen bieden vaak de mogelijkheid tot zoneregeling. Dit betekent dat je de verwarming alleen in specifieke delen van het huis kunt inschakelen, in plaats van het hele huis te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je bepaalde ruimtes in het huis niet vaak gebruikt.

Geavanceerde functies

Sommige elektrische verwarmingssystemen bieden geavanceerde functies, zoals intelligente thermostaten die leren van jouw comfortvoorkeuren en zichzelf automatisch aanpassen om energie te besparen. Andere systemen kunnen worden bediend via mobiele apps, zodat je de verwarming op afstand kunt regelen en programmeren. Door deze geavanceerde functies kun je het energieverbruik en de kosten verder verlagen.

De voordelen van elektrische verwarming

Elektrische verwarmingssystemen hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Eén van de grootste voordelen is dat elektrische verwarmingssystemen in staat zijn om specifieke ruimtes te verwarmen, zoals kamers die niet vaak worden gebruikt. Dit in tegenstelling tot centrale verwarmingssystemen die het hele huis verwarmen, ongeacht of kamers wel of niet in gebruik zijn.

Bovendien zijn er verschillende soorten elektrische verwarmingssystemen beschikbaar, zoals elektrische wandverwarming en elektrische vloerverwarming. Elektrische wandverwarming is een efficiënte manier om een kamer snel te verwarmen, terwijl elektrische vloerverwarming een comfortabelere warmtebron biedt, omdat de warmte gelijkmatig wordt verspreid.

Elektrische verwarmingssystemen zijn ook energiezuinig. Omdat ze specifieke ruimtes verwarmen, hoeft het systeem niet onnodig veel energie te gebruiken om het hele huis te verwarmen. Bovendien zijn er energiezuinige elektrische verwarmingssystemen beschikbaar die het energieverbruik verder kunnen verminderen, zoals modellen met thermostaatfuncties die de temperatuur automatisch regelen op basis van de gewenste temperatuur en de temperatuur van de kamer.

Elektrische verwarmingssystemen zijn ook gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Het installeren van een elektrisch verwarmingssysteem vereist geen ingewikkelde leidingen of buizen en het onderhoud is minimaal.

Kortom, elektrische verwarmingssystemen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Of je nu kiest voor elektrische wandverwarming of elektrische vloerverwarming, deze systemen bieden een efficiënte en energiezuinige manier om je huis te verwarmen.

Hoe kies je de juiste elektrische verwarming?

Het kiezen van de beste elektrische verwarming is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de kamer, jouw budget en persoonlijke voorkeuren. Volg deze tips om het beste systeem voor jouw behoeften te vinden:

1. Bereken het vermogen dat je nodig hebt

Het is belangrijk om te weten hoeveel vermogen je nodig hebt om jouw kamer(s) te verwarmen. Dit hangt af van de grootte van de ruimte en de gewenste temperatuur. Een te groot systeem kan voor onnodige kosten zorgen, terwijl een te klein systeem niet effectief genoeg is.

2. Kijk naar de verschillende soorten verwarmingssystemen

Er zijn verschillende soorten elektrische verwarmingssystemen beschikbaar, zoals elektrische wandverwarming, plintverwarming en elektrische vloerverwarming. Kies het type verwarmingssysteem dat het beste past bij jouw behoeften.

3. Let op extra functies

Sommige systemen hebben extra functies, zoals programmeerbare thermostaten of afstandsbedieningen. Overweeg of deze functies relevant zijn voor jouw gebruik en budget.

4. Bekijk de prijs-kwaliteitverhouding

Het is belangrijk om het kostenplaatje te overwegen bij het kiezen van de beste elektrische verwarming. Bekijk de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende systemen en kies een systeem dat past binnen jouw budget.

5. Lees reviews

Lees reviews van andere gebruikers om meer te weten te komen over de prestaties en betrouwbaarheid van verschillende systemen. Dit kan je helpen om een weloverwogen beslissing te maken.

Prijsvergelijking van elektrische verwarming

De prijs van het elektrische verwarmingssysteem is een belangrijke factor bij het kiezen van de beste optie voor jouw huis. De kosten variëren afhankelijk van het type systeem en de functies die het biedt. Om je te helpen bij het plannen van je budget, hebben we een overzicht gemaakt van de prijzen van verschillende elektrische verwarmingsopties.

Elektrische wandverwarming

De prijs van elektrische wandverwarmingssystemen varieert van ongeveer € 100 voor een eenvoudig model tot meer dan € 500 voor een geavanceerder systeem met thermostaatfuncties.

Elektrische vloerverwarming

De prijs van elektrische vloerverwarmingssystemen varieert van ongeveer € 50 per vierkante meter voor de installatie van een basis systeem tot meer dan € 100 per vierkante meter voor een meer geavanceerd systeem met thermostaatfuncties.

Elektrische radiatoren

De prijs van elektrische radiatoren varieert van ongeveer € 50 voor een eenvoudig model tot meer dan € 100 voor een geavanceerder systeem.

Elektrische convectoren

Elektrische convectoren zijn verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën, variërend van ongeveer € 50 tot € 300, afhankelijk van de grootte en de functies van het systeem.

Elektrische infraroodpanelen

De prijs van elektrische infraroodpanelen varieert van ongeveer € 50 tot € 500, afhankelijk van de grootte, het vermogen en de functies van het systeem.

Deze prijzen dienen slechts als richtlijn en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke merken en modellen. Het is belangrijk om rekening te houden met de totale kosten van het systeem, inclusief installatiekosten en energieverbruik op de lange termijn.

Installatie van elektrische verwarmingssystemen

Het installeren van een elektrisch verwarmingssysteem kan een ingewikkeld proces zijn en vereist enige kennis van elektriciteit en loodgieterswerk. Voordat je begint met de installatie van het systeem, is het verstandig om de handleiding van het product te raadplegen en ervoor te zorgen dat je over de juiste gereedschappen en materialen beschikt.

Voorbereidingen

Voordat je aan de slag gaat met de installatie, moet je ervoor zorgen dat de ruimte waarin je gaat werken goed geventileerd is en dat de stroom is uitgeschakeld. Het is ook belangrijk om te bepalen waar je het systeem wilt installeren en om eventuele obstakels te verwijderen.

Installatieproces

Het installatieproces verschilt per systeem, maar over het algemeen moet je de volgende stappen volgen:

 1. Monteer de beugels: Bevestig de beugels op de juiste plaatsen aan de muur.
 2. Installeer het paneel: Hang het paneel op de beugels en sluit de bedrading aan.
 3. Sluit het systeem aan: Sluit het systeem aan op de stroomvoorziening en zorg ervoor dat alle verbindingen veilig zijn.
 4. Controleer het systeem: Schakel het systeem in en controleer of het goed werkt.

Als je niet zeker bent van je vaardigheden, is het altijd het beste om een professional in te schakelen om het systeem voor je te installeren. Een professionele installateur kan ervoor zorgen dat het systeem veilig en efficiënt werkt en kan eventuele problemen oplossen die zich tijdens de installatie voordoen.

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect van elke installatie. Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van beschermende handschoenen en het vermijden van blootstelling aan elektriciteit. Als je niet zeker weet hoe je het systeem veilig kunt installeren, laat het dan over aan een professional.

Onderhoud

Eenmaal geïnstalleerd, vereist een elektrisch verwarmingssysteem weinig onderhoud. Het is echter belangrijk om het systeem regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele defecten of beschadigingen. Als je problemen ondervindt met het systeem, schakel dan een professional in om het te repareren.

Met deze tips en richtlijnen ben je goed op weg om een efficiënt en veilig elektrisch verwarmingssysteem te installeren. Of je nu kiest voor elektrische wandverwarming of vloerverwarming, zorg ervoor dat je het systeem installeert volgens de instructies van de fabrikant en neem de nodige veiligheidsmaatregelen.

Tips voor onderhoud en efficiënt gebruik van elektrische verwarming

Om ervoor te zorgen dat je elektrische verwarmingssysteem efficiënt blijft werken en de levensduur ervan te verlengen, zijn er enkele belangrijke onderhoudstips die je kunt volgen.

Regelmatig reinigen

Het is belangrijk om je elektrische verwarmingssysteem regelmatig schoon te maken om efficiëntie te behouden. Verwijder het stof en vuil om de prestaties te verbeteren en te voorkomen dat het systeem oververhit raakt.

Controle van de thermostaat

Controleer de thermostaat regelmatig om ervoor te zorgen dat deze nauwkeurig werkt. Een defecte thermostaat kan leiden tot hogere energierekeningen en overmatig gebruik van het systeem.

Gebruik van timers

Overweeg om een timer te gebruiken om je elektrische verwarmingssysteem efficiënter te maken. Hiermee kun je de systemen programmeren om op bepaalde tijden in te schakelen en uit te schakelen, zodat je energie bespaart en alleen verwarmt wanneer dat nodig is.

Professioneel onderhoud

Als je merkt dat je elektrische verwarmingssysteem niet efficiënt werkt, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Een professionele onderhoudsbeurt kan ervoor zorgen dat je systeem optimaal blijft werken en eventuele problemen oplost voordat ze groter worden.

Volg deze tips om ervoor te zorgen dat je elektrische verwarmingssysteem efficiënt werkt en om energie te besparen. Onthoud dat regelmatig onderhoud en juist gebruik van het systeem essentieel zijn voor een lange levensduur.

Ten slotte: veelgestelde vragen over elektrische verwarming

Hieronder vind je antwoorden op veelgevraagde vragen over elektrische verwarmingssystemen.

Wat zijn de voordelen van elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming heeft enkele voordelen ten opzichte van andere verwarmingsopties, zoals een betere energie-efficiëntie en een gelijkmatige warmteverdeling in de kamer. Het kan ook helpen om de luchtvochtigheid in de kamer te regelen door vocht uit tapijten en meubels te verwijderen.

Kunnen elektrische verwarmingssystemen gevaarlijk zijn?

Elektrische verwarmingssystemen zijn over het algemeen veilig, maar het is belangrijk om ze op de juiste manier te installeren en te gebruiken. Zorg ervoor dat je voldoende geventileerde ruimte hebt en dat er niets in de buurt van de verwarming komt dat kan smelten of vlam kan vatten.

Zijn alle elektrische verwarmingssystemen energiezuinig?

Niet alle elektrische verwarmingssystemen zijn even energiezuinig. Let bij het kopen van een systeem op het energielabel en de specificaties van het product om er zeker van te zijn dat het energiezuinig is.

Heb ik speciale vaardigheden nodig om een elektrisch verwarmingssysteem te installeren?

Als je ervoor kiest om zelf een elektrisch verwarmingssysteem te installeren, is het belangrijk om enige kennis van elektriciteit te hebben en de instructies van de fabrikant nauwkeurig te volgen. Het is echter altijd aanbevolen om een gekwalificeerde elektricien in te huren om de installatie uit te voeren.

Zijn elektrische verwarmingssystemen duurder in gebruik dan gasverwarming?

Elektriciteit is over het algemeen duurder dan gas, dus elektrische verwarmingssystemen kunnen duurder zijn in gebruik. Echter, omdat elektrische verwarmingssystemen efficiënter werken, kunnen ze uiteindelijk kosten besparen. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte die wordt verwarmd en hoe vaak het systeem wordt gebruikt.

De beste elektrische verwarming kopen

Als je hebt besloten om een elektrische verwarming te kopen, wil je natuurlijk de beste optie vinden voor jouw behoeften. Zoals we in dit artikel hebben besproken, zijn er verschillende soorten elektrische verwarmingssystemen beschikbaar die allemaal hun eigen voordelen en prijspunten hebben.

Om de beste elektrische verwarming te kopen, moet je rekening houden met factoren zoals de grootte van de kamer die je wilt verwarmen, je budget en de gewenste functies van het verwarmingssysteem. Een goede manier om te beginnen is door onze prijsvergelijking te bekijken om een idee te krijgen van de kosten.

Belangrijke overwegingen bij het kopen van elektrische verwarming

 • Kies het juiste type: overweeg of je wandverwarming of vloerverwarming nodig hebt
 • Denk na over de grootte van de ruimte: je wilt een verwarmingssysteem dat groot genoeg is om de ruimte te verwarmen zonder onnodig veel energie te verbruiken
 • Overweeg de kosten: elektrische verwarmingssystemen variëren in prijs, dus zorg ervoor dat je een systeem kiest dat past binnen jouw budget
 • Kijk naar de functies: sommige verwarmingssystemen hebben functies zoals een thermostaat of programmeerbare instellingen die het energieverbruik helpen verminderen

Door rekening te houden met deze belangrijke overwegingen bij het kopen van elektrische verwarming, kun je de beste optie vinden voor jouw huis en behoeften. Vergeet niet om onze tips voor onderhoud en efficiënt gebruik te bekijken om ervoor te zorgen dat je verwarmingssysteem zo lang mogelijk meegaat!

elektrische verwarming kopen

Bronnen

Wil je meer informatie over het kopen, de prijs of installatie van elektrische verwarming? We hebben gebruik gemaakt van verschillende bronnen om je zo goed mogelijk te informeren over dit onderwerp. Hieronder vind je de belangrijkste bronnen die we hebben geraadpleegd:

Aeg-home.nl

Op de website van AEG Home vind je een breed scala aan elektrische verwarmingsopties, van wandpanelen tot vloerverwarming. Hier kun je ook meer informatie vinden over de prijzen en installatieprocessen.

Eneco.nl

Eneco biedt verschillende duurzame verwarmingsoplossingen, waaronder elektrische verwarming. Op hun website vind je informatie over de voordelen van elektrische verwarming en de kosten hiervan.

Warmteshop.be

Op Warmteshop.be vind je een uitgebreid assortiment van elektrische verwarmingssystemen. Hier kun je terecht voor meer informatie over de installatie van elektrische verwarming, alsook voor prijzen en aanbiedingen.

Electro-solutions.be

Electro Solutions is gespecialiseerd in elektrotechniek en biedt ook elektrische verwarmingsopties aan. Op hun website vind je meer informatie over de installatie van deze systemen en de kosten.

Met deze bronnen hopen we je een goed startpunt te geven voor het aanschaffen van de beste elektrische verwarming voor jouw huis.

FAQ

Waarom zou ik kiezen voor elektrische verwarming?

Elektrische verwarmingssystemen zijn energiezuinig en bieden een efficiënte manier om je huis te verwarmen.

Welke soorten elektrische verwarmingssystemen zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende soorten elektrische verwarmingssystemen, waaronder elektrische wandverwarming en elektrische vloerverwarming.

Welke eigenschappen hebben energie-efficiënte elektrische verwarmingssystemen?

Energie-efficiënte elektrische verwarmingssystemen hebben onder andere thermostaatfuncties, die zorgen voor een efficiënt gebruik van energie.

Wat zijn de voordelen van elektrische verwarming?

Elektrische verwarming biedt onder andere de mogelijkheid om specifieke ruimtes te verwarmen en bereikt de gewenste temperatuur snel.

Hoe kies ik de juiste elektrische verwarming?

In deze sectie geven we tips en richtlijnen om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze voor de beste elektrische verwarming voor jouw behoeften.

Wat zijn de prijzen van elektrische verwarmingssystemen?

De prijzen van elektrische verwarmingssystemen variëren afhankelijk van het model en de functies. In deze sectie vergelijken we de prijzen van verschillende opties.

Hoe installeer ik elektrische verwarmingssystemen?

Het installeren van elektrische verwarmingssystemen vereist bepaalde kennis en vaardigheden. In deze sectie geven we uitleg over de installatieprocessen.

Heb je tips voor onderhoud en efficiënt gebruik van elektrische verwarming?

In deze sectie delen we handige tips om de levensduur van het systeem te verlengen en energie te besparen.

Welke veelgestelde vragen zijn er over elektrische verwarming?

In deze sectie behandelen we veelvoorkomende vragen over elektrische verwarmingssystemen.

Wat zijn de belangrijkste punten en aanbevelingen in de conclusie van dit artikel?

In de conclusie zetten we de belangrijkste punten op een rijtje en adviseren we welke elektrische verwarmingssystemen het beste passen bij jouw behoeften.

Welke bronnen zijn geraadpleegd bij het schrijven van dit artikel?

In deze sectie vind je een overzicht van de bronnen die we hebben gebruikt voor meer informatie over specifieke producten, prijzen en tips voor installatie van elektrische verwarmingssystemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest