Uw Gids: Hoe Werkt Infraroodverwarming? De Feiten Uitgelegd.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Inhoudsopgave artikel

Bent u op zoek naar een innovatieve en energiezuinige manier om uw huis te verwarmen? Dan is infraroodverwarming misschien wel de oplossing voor u. Maar hoe werkt infraroodverwarming eigenlijk? In deze sectie van onze uitgebreide gids gaan we dieper in op de werking van infraroodverwarming en leggen we de verschillende aspecten van deze warmtetechnologie uit.

Infraroodverwarming verwarmt niet de lucht in een kamer, zoals traditionele verwarmingssystemen dat wel doen. In plaats daarvan straalt het verwarmingssysteem direct warmte uit naar de objecten in de kamer, zoals meubels, muren en mensen. Deze objecten absorberen de warmte en stralen deze vervolgens weer uit, waardoor de kamer gelijkmatig en efficiënt wordt verwarmd.

Een van de voordelen van infraroodverwarming is dat het energiezuiniger is dan traditionele verwarmingssystemen, omdat het alleen de objecten in de kamer verwarmt die warmte nodig hebben. Hierdoor wordt er minder energie verspild aan het verwarmen van de lucht in een kamer die niet wordt gebruikt.

In deze sectie zullen we dieper ingaan op de werking van infraroodverwarming en bespreken we de voordelen ervan ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen.

Belangrijkste Takeaways:

 • Infraroodverwarming verwarmt objecten in een kamer in plaats van de lucht.
 • Objecten absorberen de warmte en stralen deze weer uit, waardoor de kamer gelijkmatig en efficiënt wordt verwarmd.
 • Infraroodverwarming is energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen omdat het alleen de objecten in de kamer verwarmt die warmte nodig hebben.
 • De werking van infraroodverwarming zal verder worden uitgelegd in de volgende secties van deze gids.

Mechanisme van Infraroodverwarming

Om te begrijpen hoe infraroodverwarming werkt, moeten we eerst het mechanisme achter de technologie begrijpen. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die de lucht verwarmen om de omgevingstemperatuur te verhogen, werkt infraroodverwarming door middel van straling.

Infraroodstraling is een onzichtbare vorm van elektromagnetische straling die warmte overdraagt door middel van golven met een specifieke frequentie. Deze golven worden uitgezonden door infraroodpanelen, die zijn ontworpen om warmte te genereren door de stroom van elektriciteit door een speciale koolstofvezel te geleiden. De panelen stralen vervolgens warmte uit in de vorm van straling, die door objecten in de kamer wordt opgenomen en omgezet in warmte-energie.

Er zijn twee soorten infraroodstraling: korte golf en lange golf. Korte-golf-infraroodstraling wordt voornamelijk gebruikt voor industriële processen, terwijl lange-golf-infraroodstraling de meest gebruikte vorm van infraroodverwarming is voor huishoudelijk gebruik.

Mechanisme van Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is een efficiënte manier om uw huis of kantoor te verwarmen, omdat het direct warmte afgeeft aan objecten in de kamer, in plaats van de lucht te verwarmen. Dit zorgt voor een comfortabelere en gezondere omgeving, omdat er minder vochtigheid in de lucht zit en er minder stofdeeltjes circuleren. Bovendien is infraroodverwarming zeer energiezuinig, omdat het minder energie nodig heeft om de gewenste temperatuur te bereiken en te handhaven.

Voordelen van Infraroodverwarming

Wanneer we denken aan verwarmingssystemen voor onze woningen, komt traditionele verwarming meestal als eerst in ons op. Echter, in de afgelopen jaren heeft infraroodverwarming steeds meer populariteit gewonnen vanwege de vele voordelen die het biedt. In deze sectie zullen we dieper ingaan op enkele van de belangrijkste voordelen van infraroodverwarming.

Energiezuinig

Een van de grootste voordelen van infraroodverwarming is dat het energiezuiniger is dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat infraroodverwarming alleen objecten verwarmt en niet de lucht. Hierdoor gaat er geen warmte verloren en wordt er minder energie verbruikt, wat leidt tot een lager energieverbruik en dus lagere kosten.

Infraroodverwarming energiezuinig

Deze tabel laat zien dat infraroodverwarmingssystemen veel energiezuiniger zijn dan traditionele verwarmingssystemen. Hoewel de initiële kosten van infraroodverwarming hoger kunnen zijn, bespaart u uiteindelijk geld op uw energierekening.

Verwarmingstype Energieverbruik Kosten per jaar
Gasverwarming 100% €1000
Infraroodverwarming 60% €600

Beste Infraroodverwarmingssystemen

Niet alle infraroodverwarmingssystemen zijn gelijk gemaakt. Sommige zijn beter dan andere, afhankelijk van de grootte van de ruimte, uw persoonlijke voorkeur en uw budget. Hieronder zijn enkele van de beste infraroodverwarmingssystemen:

 • Infresco: Dit systeem is ideaal voor buitengebruik en is waterdicht en weerbestendig. Het is ook energiezuinig en kan worden gebruikt in siertuinen, terrassen en balkons.
 • ThermIQ: Dit systeem is geschikt voor zowel binnen als buiten en kan worden bediend met een app op uw smartphone. Het is ook zeer energiezuinig en biedt een comfortabele warmte in uw huis of op uw terras.
 • Herschel: Dit systeem biedt een stijlvol en modern ontwerp en is energiezuinig. Het is ook geschikt voor zowel binnen als buiten gebruik.

Infraroodverwarming versus Traditionele Verwarming

Er zijn verschillende belangrijke verschillen tussen infraroodverwarming en traditionele verwarmingssystemen. Infraroodverwarming verwarmt alleen objecten en niet de lucht, waardoor het energiezuiniger is en minder luchtverplaatsing veroorzaakt. Dit kan beter zijn voor mensen met allergieën of astma. Traditionele verwarming verwarmt de lucht en kan ook luchtvochtigheid toevoegen aan de kamer, terwijl infraroodverwarming dit niet doet.

“Infraroodverwarming is een duurzame en energiezuinige manier om uw huis warm te houden, terwijl het ook een comfortabele warmte biedt. Het biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen, waaronder lagere energiekosten en minder luchtverplaatsing. “

Installatie van Infraroodverwarming

Het installeren van infraroodverwarming is een cruciaal proces om te zorgen dat het systeem optimaal functioneert. Hieronder zijn enkele tips en richtlijnen die u moet overwegen bij het installeren van uw infraroodverwarmingssysteem.

1. Vereisten voor elektrische aansluiting

Een van de belangrijkste aspecten van het installeren van infraroodverwarming is de vereisten voor elektrische aansluiting. Elk paneel heeft zijn eigen specifieke elektrische vereisten en moet op de juiste wijze worden geïnstalleerd. Zorg ervoor dat u de elektrische vereisten van de door u gekozen infraroodverwarmingssysteem begrijpt voordat u het installeert.

2. Positionering van de panelen

De positionering van de panelen is ook cruciaal bij het installeren van infraroodverwarming. Ze moeten op de juiste plaats worden geïnstalleerd om de beste resultaten te behalen. Overweeg de grootte van de kamer en de hoogte van het plafond bij het bepalen van de juiste positie.

3. Installatie van de thermostaat

De thermostaat voor uw infraroodverwarmingssysteem moet correct worden geïnstalleerd om een efficiënte werking te garanderen. De thermostaat moet op een plaats worden geïnstalleerd waar de temperatuursensor de juiste temperatuur van de kamer kan meten.

4. Veiligheidsmaatregelen

Zoals bij alle elektrische apparaten, is veiligheid van het grootste belang bij het installeren van infraroodverwarmingssystemen. Zorg ervoor dat u de juiste veiligheidsmaatregelen neemt bij het installeren van uw systeem. Schakel bijvoorbeeld de stroom uit voordat u begint met installeren en houd kinderen en huisdieren uit de buurt van het werkgebied.

Onderhoud van Infraroodverwarming

Om ervoor te zorgen dat uw infraroodverwarmingssysteem optimaal blijft werken, is het essentieel om regelmatig onderhoud uit te voeren. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw systeem goed wordt onderhouden:

 • Reinig de panelen regelmatig: Stof en vuil kunnen zich ophopen op de panelen en de efficiëntie van uw systeem verminderen. Maak de panelen schoon met een zachte doek en warm water om vuil te verwijderen.
 • Controleer de aansluitingen: Zorg ervoor dat de elektrische aansluiting goed is aangesloten en controleer regelmatig op losse draden of beschadigde kabels.
 • Controleer de temperatuursensor: Een defecte temperatuursensor kan problemen veroorzaken met de werking van uw systeem. Controleer regelmatig of de sensor goed werkt en vervang deze indien nodig.
 • Laat jaarlijks onderhoud uitvoeren: Het is raadzaam om jaarlijks een professioneel onderhoud uit te laten voeren om ervoor te zorgen dat uw systeem optimaal blijft werken. Een professionele onderhoudstechnicus kan de efficiëntie van uw systeem verbeteren en eventuele problemen oplossen voordat ze ernstig worden.

Veiligheidstips

Bij het onderhouden van uw infraroodverwarmingssysteem is veiligheid essentieel. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat u veilig blijft tijdens het onderhoud:

 • Schakel het systeem uit: Zorg ervoor dat het systeem volledig is uitgeschakeld voordat u begint met onderhoudswerkzaamheden.
 • Laat het systeem afkoelen: Wacht tot het systeem is afgekoeld voordat u begint met het reinigen van de panelen of het uitvoeren van andere onderhoudswerkzaamheden.
 • Gebruik beschermende kleding: Draag beschermende kleding zoals handschoenen en veiligheidsbrillen om uzelf te beschermen tegen verwondingen tijdens het onderhoud.
 • Vraag om professionele hulp indien nodig: Als u niet zeker weet hoe u bepaalde onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren, vraag dan om professionele hulp om ervoor te zorgen dat het werk correct en veilig wordt uitgevoerd.

Tips voor Infraroodverwarming

Als u een infraroodverwarmingssysteem heeft geïnstalleerd, zijn er enkele tips die u kunt gebruiken om het meeste uit uw systeem te halen. Hier zijn enkele handige tips:

Tip 1: Kies de juiste plek voor uw verwarmingselement

Plaats de verwarmingselementen op de juiste plek in uw huis om de beste resultaten te krijgen. Het is het beste om de panelen te plaatsen op een plek waar u het grootste deel van uw tijd doorbrengt, zoals de woonkamer, slaapkamer of studeerkamer.

Tip 2: Overweeg een thermostaat te gebruiken

Een thermostaat kan helpen bij het regelen van de temperatuur in huis en zorgen dat uw infraroodverwarmingssysteem optimaal werkt. U kunt de temperatuur aanpassen aan uw persoonlijke voorkeur en de energiekosten verlagen door het systeem uit te schakelen wanneer u niet thuis bent.

Tip 3: Maak gebruik van zoneverwarming

Met zoneverwarming kunt u specifieke kamers of gebieden in uw huis verwarmen die u op dat moment gebruikt. Dit kan energie besparen en u kunt genieten van de warmte precies waar u het nodig heeft.

Tip 4: Houd de panelen schoon

Het is belangrijk om de panelen van uw infraroodverwarmingssysteem regelmatig schoon te maken om de optimale prestaties te behouden. Gebruik een zachte doek en vermijd agressieve schoonmaakmiddelen om schade aan de panelen te voorkomen.

Tip 5: Overweeg de aanschaf van een dimmer

Met een dimmer kunt u de intensiteit van de infraroodstraling aanpassen, wat kan helpen energie te besparen en een comfortabele temperatuur te behouden.

Door deze tips te gebruiken, kunt u genieten van de vele voordelen van infraroodverwarming en uw huis comfortabel en energiezuinig verwarmen.

FAQ

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming werkt door middel van infraroodstraling, die warmte afgeeft aan objecten en mensen in de ruimte. Deze straling wordt geproduceerd door infraroodpanelen of -stralers en verwarmt direct de oppervlakken waarop het straalt.

Wat is het mechanisme van infraroodverwarming?

Infraroodverwarming werkt door het uitzenden van infraroodstraling, die bestaat uit elektromagnetische golven. Deze straling wordt geabsorbeerd door objecten en mensen in de ruimte, waardoor ze worden opgewarmd. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen verwarmt infraroodverwarming direct de objecten en mensen, in plaats van de lucht.

Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming?

Infraroodverwarming heeft verschillende voordelen. Het is energiezuinig, omdat het gebruikmaakt van directe straling en geen energie verspilt aan het verwarmen van de lucht. Daarnaast is het comfortabel, omdat het de objecten en mensen in de ruimte rechtstreeks verwarmt. Bovendien is infraroodverwarming gemakkelijk te installeren en vereist het weinig onderhoud.

Hoe installeer ik infraroodverwarming?

Voor de installatie van infraroodverwarming is het belangrijk om de panelen of stralers op de juiste positie te plaatsen, zodat de straling gelijkmatig wordt verdeeld in de ruimte. Daarnaast moet er een elektrische aansluiting worden gemaakt voor de voeding van het systeem. Het is aan te raden om een professional in te schakelen voor de installatie.

Hoe onderhoud ik infraroodverwarming?

Om de optimale prestaties van infraroodverwarming te behouden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Dit kan bestaan uit het schoonmaken van de panelen of stralers, het controleren van de elektrische aansluiting en het vervangen van eventuele beschadigde onderdelen. Raadpleeg de handleiding van uw specifieke systeem voor gedetailleerde onderhoudsinstructies.

Heb je tips voor het gebruik van infraroodverwarming?

Ja, een paar handige tips voor het gebruik van infraroodverwarming zijn om de panelen niet te bedekken met meubels of gordijnen, omdat dit de straling kan belemmeren. Daarnaast kunt u de thermostaat zo instellen dat de verwarming automatisch aan- en uitschakelt op basis van de gewenste temperatuur. Het is ook aan te raden om de ruimte goed te isoleren om de efficiëntie van het systeem te verbeteren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest